Complimentje geven

Tips van het Centrum voor Jeugd en Gezin

Maandelijks biedt het Centrum voor Jeugd en Gezin een artikel aan voor ouders waarin zij een thema uitlichten uit het alledaagse opgroeien en opvoeden. Zij delen in het artikel van deze maand meer informatie over het geven van complimenten. Graag delen wij deze informatie met jullie. 

Complimentje geven

Kleine en grote mensen vinden het fijn om een complimentje te krijgen. Ook het geven van een complimentje aan een ander maakt ons blij. Vroeger dachten ouders dat ze hun kinderen vooral moesten wijzen op wat ze (nog) niet goed deden. Tegenwoordig zien we juist hoe belangrijk het is onze kinderen te vertellen wat ze wel goed doen.

Te veel complimentjes?

Er zijn ook mensen die zeggen dat we moeten oppassen met te veel complimentjes geven. Zij wijzen erop dat het ertoe kan leiden dat een kind denkt dat hij alles geweldig doet. Of dat een kind afhankelijk wordt van het krijgen van een complimentje voor alles wat hij doet. Voor kinderen met weinig zelfvertrouwen kan het extra belangrijk zijn regelmatig een complimentje te krijgen. Het kan ze helpen hun aandacht te richten op wat ze (al) goed kunnen. En het kan hen aanmoedigen nieuwe dingen uit te proberen.

Onverwachte reacties

Het gekke is dat blijkt dat het soms ook juist tegengesteld lijkt te werken. Sommige kinderen reageren helemaal niet blij of trots als ze een complimentje krijgen. Eerder een beetje nukkig. Dat kan gebeuren bij kinderen die niet gewend zijn complimentjes te krijgen voor wat ze goed doen. Ze weten eigenlijk niet wat ze er mee aan moeten. Denk niet gelijk dat het bij jouw kind niet werkt. Een kind kan leren complimentjes te ontvangen en er blij van te worden. Blijf zien wat je kind goed doet en laat merken dat je dat waardeert. 

Andere kinderen gaan gelijk gek doen als je zegt dat hun tekening geweldig mooi is geworden. Ze vertellen je dat het een stomme tekening is of ze verfrommelen hun papier. Dat gebeurt vooral bij kinderen die onzeker zijn over hun eigen kunnen. Het klopt niet wat papa of mama zegt! Deze kinderen laten zich meestal niet overtuigen ook al zou je dat zo graag willen. 

Handige tips

Wat vaak wel werkt:

  • Beschrijf aandachtig wat je kind doet of heeft gemaakt. Op die manier laat je merken dat de tekening de moeite waard is en haal je de aandacht af van goed of fout. Gebruik gewone woorden, bijvoorbeeld: Je hebt heel veel kleuren gebruikt!; Ik kan zien dat het avond is want je hebt er ook een maantje bij getekend. Dat is zeker papa, met die bril? 
  • Sluit aan bij het gevoel van een teleurgesteld kind. Het maakt ruimte voor een bredere blik.  Benoem: Je tekening is niet zo mooi geworden als je wilt hè?
  • Vraag wat hijzelf het mooiste en het minst mooie vindt. Zo help je hem zich niet alsmaar te richten op het oordeel van anderen. 

En verder:

  • Richt je waardering niet alleen op het resultaat van wat je kind doet, maar vooral ook op zijn inzet: Je was gevallen en toen ging je het nog een keer proberen!; Ik zag dat je de lettertjes heel precies probeerde te maken.
  • Vertel wat het mooie gevolg is van wat je kind doet:Jij hebt mama zo hard geholpen dat we nu al klaar zijn en nog even tijd hebben om je boekje te lezen. 
  •  Vermijd uitspraken als “Nou, nou, dat heb je snel gedaan, als je dat nou eens vaker zo deed”. Houd het bij dit moment en houd je compliment ‘heel’. 

Jouw aandacht en eerlijke waardering: daar kan geen cadeautje tegenop. Daar krijgt je kind moed van!

Pedagogisch adviseur

Heb je vragen over dit onderwerp of over een ander onderwerp dat jou als ouder bezighoudt? Je bent van harte welkom voor een gesprek met de pedagogisch adviseur in het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw buurt. Zij denkt met je mee en geeft je tips. De gesprekken met haar zijn vertrouwelijk. Meer informatie kun je vinden op de website van het CJG

Meer nieuws


Webinars Centrum voor Jeugd en Gezin

Webinars van kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve helpen je verder! Het Centrum voor Jeugd en Gezin stuurt ons regelmatig informatie voor ouders. Graag delen...


Meer

Maak kennis met Geke

Even voorstellenGeke werkt als pedagogisch medewerker bij De Romeinen in Alphen aan den Rijn. Sinds augustus 2011 werkt ze bij De Kinderhaven. Geke: “Toen ik...


Meer

SHOUT OUT 2024 PPINK voor Jolanda van Mulken

Met trots mogen wij delen dat de 1e shout out van 2024 gaat naar onze pedagogisch coach en beleidsmedewerker Jolanda van Mulken.Op 11 december jl. werd...


Meer
© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden -

Algemene voorwaarden - Privacy beleid