Mijn kind bijt, wat nu?

Tips van het Centrum voor Jeugd en Gezin

Maandelijks biedt het CJG een artikel aan voor ouders waarin zij een thema berlichten uit het alledaagse opgroeien en opvoeden. Zij delen in het artikel van deze maand voorbeelden en tips over “bijten”. Graag delen wij deze informatie met jullie. 

Bijten

Dreumesen en jonge peuters willen de andere kindjes of de grote mensen om hen heen nog wel eens bijten. Dat is schrikken! Het slachtoffer schrikt van de pijn en gaat huilen. De bijter zelf schrikt van het gehuil en van een (heel) boze ouder of pedagogisch medewerker. Ook voor de ouders is het schrikken. Je zou je kunnen afvragen wat vervelender is: dat je kind bijt of dat het gebeten wordt. Toch kun je bijten in de peutertijd ‘normaal gedrag’ noemen. Kinderen moeten nog leren hun behoeften en emoties op een andere manier uit te drukken.

Waarom bijt een kind?

  • Jonge kinderen onderzoeken van alles met de mond – die is het meest gevoelig. Dan kan het gebeuren dat het ‘onderzoeken’ overgaat in bijten.
  • Bijten kan ook voortkomen uit een alledaagse behoefte, bijvoorbeeld de behoefte om te eten. Een kind dat trek heeft, kan hierdoor besluiten om zijn tanden ergens in te zetten.
  • Een peuter kan sommige situaties nog niet overzien. Hij kan schrikken van heftige emoties of situaties. Heel jonge kinderen hebben nog weinig of geen woorden waarmee ze iets duidelijk kunnen maken. Bijten kan dan een primitieve manier zijn om met een moeilijke of bedreigende situatie om te gaan. Eigenlijk geeft hij aan dat hij van streek is.
  • Jonge kinderen moeten alles nog onderzoeken. Wat gebeurt er als….. ik jou bijt? Een moeder vertelde dat haar dochtertje haar regelmatig beet als ze visite had. Voor het kind was dit een goede manier om de aandacht van haar moeder te krijgen.

Wat kun je doen?

  • Je begint met het herstellen van de veiligheid in de situatie. Geef daarna eerst aandacht, troost en zo nodig verzorging aan het slachtoffertje.
  • Reken maar dat de bijter ook van slag is, hoewel sommige kinderen dat verbergen achter gelach, het trekken van een gekke bek of zogenaamde onverschilligheid. Daar hoeft geen overdreven boze toon van jou bovenop. Wegsturen hoeft ook niet. Wel een serieuze toon waarin je kort zegt dat hij iemand heeft gebeten en dat dat erg pijn doet. Dat dat niet mag. Stimuleer het kind samen een kusje te gaan geven aan het slachtoffer of een glaasje water te brengen. Of, als hij dat al kan, sorry te zeggen. Door het goed te maken hoort hij er weer helemaal bij. Zo leert het kind van de situatie.
  • Wat kun je doen als een kind vaker bijt? Kijk heel goed op welke momenten en in welke situaties het voorkomt. Let op zijn blik en lichaamshouding erbij. Wat zegt dat over de reden van het bijten? Als je de reden weet, kun je het bijten gemakkelijker voorkomen. En daarmee een ongewenste gewoonte.
  • Begeleid een kind zo goed mogelijk in lastige situaties. Stel dat een kind vol enthousiasme een mooi bouwwerk aan het maken is. Hij ziet dat zijn kleine broertje of zusje naar het bouwwerk toe komt kruipen. Het kind kan dan uit paniek de neiging hebben om te gaan bijten. Ga er dan even tussen staan. Vertel wat je denkt dat er in het hoofd van de kleine bouwer omgaat: ‘O, daar komt je zusje aan. Ze mag jouw huis niet kapot maken hè? Geef haar ook maar een paar blokjes, dat vindt ze mooi.’
  • Als je peuter ouder wordt, stopt het bijten meestal vanzelf.

Pedagogisch adviseur

Heb je vragen over dit onderwerp of over een ander onderwerp dat jou als ouder bezighoudt? Je bent van harte welkom voor een gesprek met de pedagogisch adviseur in het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw gemeente / wijk. Zij denkt met je mee en geeft je tips. De gesprekken met haar zijn vertrouwelijk.

Afspraak maken?

Bel:     088-2542384 (algemene nummer van het CJG)

Mail:  CJG-pedagogischadvies@ggdhm.nl (zet erbij waar je woont)

 

Meer informatie over pedagogisch advies

Meer nieuws


Warme maaltijd als lunch op het kinderdagverblijf

Warme maaltijd als lunch op het kinderdagverblijf Sinds januari 2022 zijn we op onze kinderdagverblijflocaties gestart met een warme maaltijd als lunch voor kinderen...


Meer

Cursus positive discipline

Cilleke van Gijzen-Markslag heeft gevraagd of wij de volgende informatie met jullie willen delen. Het ouderschap kan een pittige uitdaging zijn!Zeker wanneer je...


Meer

Maak kennis met Janneke

Even voorstellenSinds 2008 werkt Janneke bij De Kinderhaven. In die tijd begon ze als leidster op de babygroep De Matroosjes. Ze werkte nog een tijdje...


Meer
© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden -

Algemene voorwaarden - Privacy beleid