Voedingsbeleid De Kinderhaven

Een gezonde voeding voor jouw kind

Gezonde kinderopvang staat centraal bij De Kinderhaven. Met dit doel hebben wij in 2019 de focus gelegd op het vernieuwen van het bestaande voedingsbeleid. Na een interne pilot waar ouders, medewerkers en kinderen aan mee hebben gewerkt zijn we in oktober 2019 tot een nieuw voedingsbeleid gekomen. Op deze pagina kun je het voedingsbeleid bekijken. 

Gezond voedingsaanbod

Het voedingsbeleid van De Kinderhaven is gebaseerd op de richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Wij vinden het belangrijk om kinderen gezonde voeding te bieden en zo positief bij te dragen aan hun ontwikkeling. Wij bieden daarom voornamelijk producten aan uit de Schijf van Vijf:

Wij zullen in sommige gevallen ook afwijken van de richtlijnen, dit zal dan duidelijk aangegeven worden in het beleid.  

Gezond eten met de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere type producten. De producten die in Schijf van Vijf staan zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed voor je lichaam. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag een bepaalde hoeveelheid te eten uit elk vak. Die aanbevolen hoeveelheden zijn per leeftijd en geslacht verschillend, omdat de ene persoon nu eenmaal iets meer nodig heeft dan de ander. Bij De Kinderhaven zorgen we voor een gevarieerd aanbod.  

Niet in de Schijf van Vijf: niet nodig of minder gezond

Niet in de Schijf van Vijf staan producten:

  • met te veel zout, suiker, transvet of verzadigd vet of te weinig vezels. Denk aan roomboter, vet vlees, volle zuivelproducten, gezouten noten, witbrood en witte pasta.
  • met negatieve gezondheidseffecten als je er veel van neemt. Bijvoorbeeld vleeswaren, bewerkt vlees en dranken met veel suiker, zoals frisdrank en sap.
  • die niet bijdragen aan een gezonde voeding, zoals koek en snoep.

De producten buiten de Schijf van Vijf verschillen sterk van elkaar. Er zijn daarom 2 categorieën bedacht: de dagkeuze en de weekkeuze. Wij bieden op onze locaties af en toe dagkeuzes aan.

  • Een dagkeuze is iets kleins: een klein koekje, wat vleeswaren of jam op brood, een waterijsje, een stukje chocolade of een eetlepel tomatenketchup.
  • Een weekkeuze is wat groter: een croissant, een stuk taart, een zakje chips, een glas frisdrank, chocopasta op brood.

De Eetmomenten

Bij De Kinderhaven hanteren wij vaste eettijden. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme wat kinderen rust biedt om te kunnen eten en ontdekken. We eten samen aan tafel en zorgen voor een fijne sfeer waar we de tijd nemen en op ons gemak kunnen genieten van het eten.  

Warme maaltijd als lunch op het kinderdagverblijf

Bij De Kinderhaven krijgen alle kinderen vanaf 6 maanden dagelijks een warme lunch op het kinderdagverblijf. De maaltijden worden verzorgd door Eetkomeet. Eetkomeet is gespecialiseerd in het verzorgen van verse maaltijden voor kinderen. “Eetkomeet neemt kinderen mee op ontdekkingsreis door het grote heelal van verschillende ingrediënten”. Hun doel is om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met gezond eten. Wisten jullie dat twee keer warm eten op een dag prima kan? Dit komt omdat een warme maaltijd vaak nog gezonder is dan een broodmaaltijd. Gezonde voeding heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen en past daarom goed bij de visie van De Kinderhaven. Het gaat hierbij niet alleen over wat er daadwerkelijk op het bord ligt, we vinden het ook belangrijk om kinderen echt geïnteresseerd te maken voor gezond eten.

Allergieën en individuele afspraken

Wij houden rekening met allergieën van kinderen. Er is ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging. Dit bespreken we met de ouders tijdens het plaatsingsgesprek en noteren we op de bijzonderhedenlijst.

Feestjes & traktaties

Een verjaardag betekent feest en bij zo’n verjaardag komt vaak een traktatie kijken. Er kan zowel een niet-eetbare traktatie als een eetbare traktatie* aangeboden worden. Bij De Kinderhaven vinden we het belangrijk dat de eetbare traktaties zo gezond mogelijk zijn. We vragen ouders dan ook om traktaties klein te houden en rekening te houden met de richtlijnen van het Voedingcentrum. * Vanwege de corona maatregelen vragen wij onze ouders tijdelijk geen zelfgemaakte eetbare traktaties mee te nemen. Voorverpakte eetbare traktaties zijn wel toegestaan.  

Meer weten? 

Bekijk hier het gehele voedingsbeleid van De Kinderhaven.
 

© copyright 2023 - Alle rechten voorbehouden -

Algemene voorwaarden - Privacy beleid